Film & docu aanbod

Bij interesse in één van deze films/documentaires, kan contact met ons worden opgenomen.

ANOTE’S ARK

Van: Matthieu Rytz

Canada | 2018

Engels gesproken

What if your country was swallowed by the sea?
The Pacific Island nation of Kiribati (population: 100,000) is one of the most remote places on the planet, seemingly far-removed from the pressures of modern life. Yet it is one of the first countries that must confront the main existential dilemma of our time: imminent annihilation from sea-level rise. While Kiribati’s President Anote Tong races to find a way to protect his nation’s people and maintain their dignity, many Kiribati citizens are already seeking safe harbour overseas. Set against the backdrop of international climate and human rights negotiations, Anote’s struggle to save his nation is intertwined with the extraordinary fate of Sermary, a young mother of six, who fights to migrate her family to New Zealand. At stake is the survival of Sermary’s family, the Kiribati people, and 4,000 years of ­Kiribati culture.

Les naufragés de l’île Jean-Charles (De schipbreukelingen van het eiland Jean Charles)
Van: Jean-Pascal Bublex (2017)
Frankrijk | 2017 | 52 minuten | HD
Frans gesproken, Engels ondertiteld

Synopsis | Een eiland van Louisiana, het eiland Jean Charles, is aan het verdwijnen. De oorzaak, of beter de oorzaken, zijn het opstijgend water, maar ook de erosie veroorzaakt door de petroleumontginning. Het is alsof het eiland Jean Charles aan het zinken is. De oppervlakte, zo groot als een voetbalveld, verdwijnt elk uur in zee. De inwoners van het eiland Jean Charles zijn indianen. Sinds de regering hen 48 miljoen dollar heeft toegekend, om zich elders te vestigen, zijn zij de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen. De regering geeft eindelijk toe dat ze het slachtoffer zijn van de klimaatopwarming. Een belangrijke toegeving van de Verenigde Staten. Maar niet alles gebeurd zoals verwacht, het geld laat op zich wachten. Een nieuw grondgebied vinden voor deze bevolking is niet zo simpel… Hun situatie is de voorbode van wat elders gaat gebeuren. Volgens de Verenigde Naties zullen de volgende jaren 250 miljoen mensen het slachtoffer worden van het opstijgend water.

The Island President
Van: Jon Shenk (2012)
1h 41min | documentaire
Gesproken taal: Engels
Trailer:

Synopsis | “The Island President “ neemt de president van de Malediven, Mohamed Nasheed, als voorbeeld. Hij wordt geconfronteerd met een groot probleem, nog groter dan waar de andere leiders moesten tegen opboksen : het behoud van zijn land en van zijn inwoners.
Na 30 jaar dictatuur heeft Mohamed Nasheed de democratie ingevoerd in de Malediven.
Hij staat voor een heel grote uitdaging : een verhoging van het zeeniveau met amper één meter is genoeg om 1200 eilanden van de Malediven onbewoonbaar te verklaren. Eén van de laagst gelegen delen van de wereld. “The Island President” legt de nadruk op het eerste jaar van zijn mandaat als president. Een jaar met als hoogtepunt de klimaatconferentie van Kopenhagen in 2009. Mohamed Nasheed belicht zijn beleidsplan op een niet gebruikelijke maar eerlijke manier : gebruik maken van de ondergeschikte ligging van een klein land als drukkingsmiddel, de aandacht trekken van de media om zijn macht te doen gelden, een eind maken aan de impasse door een verbond te sluiten met andere ontwikkelingslanden.
Nadat alle hoop verloren bleek, hield de president een emotionele speech die tot een akkoord heeft geleid. Ondanks de kleine oppervlakte van zijn gebied is Mohamed Nasheed een internationaal boegbeeld geworden tegen de klimaatsverandering.

La terre abandonnée (Het verlaten land)
Van Gilles Laurent (2016)
73 minuten | Frans en Nederlands ondertiteld

Synopsis | De ontruimde zone, rond de centrale van Fukushima, waar 15 duizend mensen leefden, staat na 5 jaar nog steeds leeg. Een paar uitzonderlijke bewoners leven op een besmette bodem. De Hangaï hebben besloten hun land te blijven bewerken. De Sato investeren terug in hun woning met als doel er in de toekomst terug te keren. Ze zijn ervan overtuigd dat herbevolken tot de mogelijkheid behoort. Matsumara San en zijn oude vader zorgen voor de dieren die achtergelaten werden na het nucleair ongeval. Hij is de eerste die geweigerd heeft te vertrekken. Hij heeft op zijn manier van zijn leven een symbool gemaakt. Hij getuigt en vecht tegen een nucleaire wereld. De ”ontsmettingswerken” georganiseerd door de Japanse regering lijken onbeduidend en nutteloos ten opzichte van het verwachtingspatroon van de zowel menselijke als ecologische aardbevingen. Het waarschijnlijke bestaan van deze hindernissen, maakt ons bewust dat een stuk grond een laatste redmiddel is, om te overleven in deze wereld.

Samuel in the clouds
Van Pieter Van Eecke
70 minuten | taal: Engels

De gletsjers smelten in Bolivia. Samuel, een oude bediener van skiliften, kijkt met een ander oog op het dak van de wereld. Gedurende verschillende generaties leeft en werkt zijn familie op de besneeuwde bergen. Maar de sneeuw verdwijnt. Terwijl de wetenschappers discuteren over de rampzalige veranderingen herkent Samuel de oude geesten van de bergen. De wolken drijven af. Onze planeet gaat in een hoog tempo naar de verdoemenis. De klimaatdeskundigen voorspellen dat binnen 10 à 20 jaar de bevolking van de Andes te maken zal hebben met ernstig watertekort, ten gevolge van de verdwijning van de gletsjers. Samuel is daarvan de eerste getuige. De oude gletsjer op de goddelijk Chacaltaya is voor altijd verdwenen. Desondanks blijft Samuel hopen, de oude skipisten van weleer terug te vinden. Op de top van de berg staat het spiritueel beeld van Samuel in schril contrast met het rationeel werk van de wetenschappers, die zich nog meer verloren voelen dan Samuel.

There once was an island (Er was eens een eiland)
Van Briar March (2010) | 80 min.

Wat als een bevolking beslist, zonder eventuele steun, hun vaderland te verlaten? Het is de werkelijkheid voor de vreedzame gemeenschap van Taku, een klein laaggelegen eiland in de Stille Oceaan. Door de snelheid waarmee de overstromingen, de reeds beschadigde huizen bereiken, kent de Taku bevolking als eerste de verwoestende gevolgen van de klimaatveranderingen. In de film gunnen 3 vastberaden mensen, Teloo, Endar en Satty, ons een kijk in hun dagelijks en cultureel leven. Ze tonen ons meteen welk effect een milieucrisis kan hebben op de bevolking.Twee wetenschappers, de diepzeedeskundige John Hunter en de geomorfoloog, Scott Smithers, bestuderen de situatie en onderzoeken wat de gevolgen van de klimaatveranderingen op de bevolking, zonder hulpmiddelen of steun, zijn.
Teloo, Endar en Satty nemen ons mee bij hun persoonlijke reizen. ze twijfelen tussen een onzekere toekomst in Bougainville (Papoea Nieuw Giunea), of in Taku blijven voor een nog moeilijker toekomst. Deze film toont ons de menselijke kant van de directe gevolgen van de klimaatsveranderingen in de Stille Oceaan. Ze willen de toeschouwers, overal ter wereld, aanzetten hun persoonlijke relatie ten opzichte van de wereld en andere bevolkingen in overweging te nemen.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑