Maart 2019 

Belmundo, Gent

Vreemde tafels: Vluchten voor klimaatverandering

10/03 – 12u00

Klimaatverandering is nu al een realiteit in het Globale Zuiden. Landen die het minst hebben bijgedragen tot de klimaatverandering kampen meer en meer met droogtes, overstromingen… Deze rampen dwingen mensen om te migreren. Bij een Afrikaanse, vegetarische maaltijd praten we over het verband tussen klimaatverandering en migratie en krijgen we getuigenissen uit West-Afrika over wat klimaatverandering in het dagelijkse leven betekent.

Locatie: buurthuis Sluizeken, Godshuishammeke 20, Gent

Organisator: SOS-Sahel, Protos en Vormingplus Gent-Eeklo, Klimaatling

Toegang : 15 euro

Inschrijven: via www.vormingplusgent-eeklo.be


Vertelavond: Water aan de lippen

15/03 – 20:00

Vier verhalen over klimaat en migratie.
Van deze vertelavond wordt een podcast gemaakt die deze zomer tijdens kanotochten op DOK te horen zal zijn.
Kan je zo lang niet wachten? Kom dan alvast luisteren naar de vier getuigen van wie het thuisland getroffen is door extreme weersomstandigheden. Zo draag jij ook je steentje bij aan de podcast: het applaus wordt immers mee opgenomen.

Locatie: Meibloemstraat 86, 9000 Gent

Vrije bijdrage

Climate Express, Vormingplus Gent-Eeklo, vzw Humus, RELAAS, De Koer en Masereelfonds.


Vredescafé #6 Klimaatontheemden

27/03 – 19:30

Klimaatveranderingen leggen een grote druk op de wereld. Op een diepgaande manier beïnvloeden ze het leven en het levensonderhoud van miljoenen mensen.
Klimaatveranderingen vormen belangrijke drijvende krachten van migratie die versterkend werken op andere redenen waarom mensen op de vlucht slaan, zoals armoede en genderongelijkheid. Ze geven aanleiding tot politieke en sociale conflicten. Klimaatveranderingen leiden steeds vaker en steeds meer tot rampen en ontberingen. Dit is des te meer het geval in het globale Zuiden, waar droogtes, voedseltekorten, stormen en moessonregens het moeilijk, haast onmogelijk maken om te overleven. Migratie en vlucht vormen dikwijls een laatste uitweg.
Wat of wie is een klimaatling? Wie draagt historische en huidige verantwoordelijkheid voor klimaatopwarming? Wat met het statuut van een klimaatontheemde? Hoe dragen klimaatwijzigingen bij tot gewelddadige conflicten? En zijn er oplossingen? Wil je er meer over weten? Kom dan op 27 maart naar het Vredescafé.

Gastsprekers:
Samuel Lietaer Onderzoeker milieumigratie aan de ULB (Migradapt-project), politicoloog en jurist, ex-beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11 en activist bij Climate Express.
– Lien Van Damme: beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11
Helaas kan Lien Van Damme niet aanwezig zijn, haar collega Flor Didden zal aanwezig zijn.
Ludo De Brabander: woordvoerder vzw Vrede en auteur van verschillende boeken

Locatie: De Expeditie: Dok Noord 4
Gratis

Vrede vzw, Klimaatling, Masereelfonds Gent


FEEST : Iedereen is van de wereld

29/3 – 19:30

Feestend! Zo breien wij een orgelpunt aan de maand van de solidariteit en het festival Belmundo. Met de ritmische woorden van de slam poetry en muziek die je nergens en overal kan toewijzen nemen we zelfs dansend onze maatschappij op de korrel.
Slam poetry van het hoogste niveau
Haar woorden blazen iedereen omver: De jonge Belgische woordkunstenaar Hind Eljadid gaat geen enkel moeilijk thema uit de weg. Deze jonge slam poet sleepte als enige Belg én vrouw de Van Dale Spoken Award in de wacht. Met ritme en pit laat ze haar licht schijnen op de grondoorzaken van migratie schijnen en geeft ze haar publiek een artistieke opdoffer.
Muzikale ode aan de KLIMAATLING
Marhaba de kleurrijke muziekgroep brengt muzikanten en liederen uit Congo, Sodan, Palestina, Marokko, Syrië en België samen in een unieke feestelijke cocktail. Als ambassadeurs van KLIMAATLING brengen ze liederen over klimaat, migratie en de liefde. Getuigenissen van klimaatvluchtelingen zorgen voor een visuele ondersteuning van hun optreden.

Wie na dit muzikale hoogtepunt de benen ongeremd wil losgooien is in goede handen bij DJ’s Gino Capuccino en Bleri Lheshi.

Locatie: De Koer, Meibloemstraat 86, 9000 Gent
Info en tickets: ann-sophie@masereelfonds.be of 09 225 38 53

Prijs: € 8, € 6 studenten, vervangingsinkomen of groepen + 10.
Ticketprijs mag geen belemmering zijn om te komen, geef ons een seintje.

De Koer, Voem vzw, Climate Express, CATAPA vzw, Vormingplus Gent-Eeklo, Masereelfonds Gent, Klimaatling