Sprekers

Verschillende deskundigen zijn bereid om een lezing te verzorgen, deel te nemen aan een gesprek, praattafel, speeddate, …noem maar op.

Sarah Verhofstadt 

Bio Sarah: “In het dagelijkse leven een mama van 2 met een job in een Gents productiehuis. Maar anderzijds ook een bezorgde burger die zich het lot van de vele mensen op de vlucht te hard aantrok om er niets mee te doen. Sarah was een van de starters van vzw Humain die voornamelijk onder de vleugels van Sofie D’Hulster en Patrick Legein uitgroeide tot sterke organisatie met een stevige voet in de materie. Mensen als mens blijven beschouwen, onder alle omstandigheden is een motivatie voor Sarah om te blijven doordoen. ”

Thema: Hoe komt het dat we tijdens de Tweede Wereldoorlog georganiseerde transporten konden inleggen om duizenden Joodse kinderen te redden uit de handen van de Nazi’s. WOII veroorzaakte één van de grootste vluchtelingenstromen in Europa. Vele van onze eigen grootouders weken uit naar Frankrijk of Engeland om zichzelf en hun familie in veiligheid te stellen. Vandaag, in de eeuw van sociale media, digitale netwerken en een overvloed aan kennis en welvaart, lukt het ons maar niet om georganiseerd te geraken. Meer nog, het idee van Europa met zijn open grenzen lijkt elke dag meer en meer onder druk te staan. De oorlogsvluchtelingen uit Syrië en omstreken geven ons een idee van hoe moeilijk we het vinden om mensen op te vangen. Graag bekijk ik samen met jullie hoe we de toekomst moeten zien. Zijn we sceptisch? Kunnen we samenlevingsvormen vinden die ons binden ipv verdelen? Hoe gaan we om met de toekomst?

Arthur Wyns, journalist en activist bij Climate Trackers. Hij bracht vorig jaar een boek uit ‘Leven met de Ander’, waarin hij de recente vluchtelingencrisis en de effecten die het heeft op Europa onder de loep neemt. Hij stelt alvast twee lezingen voor, maar kan ook gevraagd worden in een andere formule. 

Klimaatverandering voor dummies: zijn we klaar voor een nieuw klimaat?
Wat voor veranderingen grijpen er vandaag reeds plaats in het klimaat? Wat zijn de gevolgen voor België? Hoe kan ik zelf bijdragen om klimaatverandering een halt toe te roepen? En waar gaat dat ParijsAkkoord nu juist over?
Het klimaat gaat ons allen aan, en het is hoog tijd om het als een prioriteit te stellen.
Klimaat/Vluchteling
In 2017 waren de gevolgen van catastrofes als tropische stormen, droogtes en overstromingen haast niet uit het nieuws weg te slaan. Klimaatverandering dwingt elk jaar miljoenen mensen op de vlucht, en dat zullen er in de toekomst enkel maar meer worden. Toch wordt de term ‘klimaatvluchteling’ niet erkend in asiel wetgeving. Hoe bereiden we ons voor op een veranderend klimaat en de effecten op mensen wereldwijd? Is het tijd voor een klimaat-visum? En hoe gaan we om met huidige en nieuwe migratiestromen?

Ludo De Brabander, woordvoerder Vrede vzw, publiceert in diverse tijdschriften (Vrede, Uitpers, ..) rond vredeskwesties, militarisering en bewapening in het Midden-Oosten. Hij schreef al verschillende boeken, zijn meest recente ‘Oorlog zonder grenzen’, ‘Het Koerdische utopia’ wordt verwacht…Ludo is bereid te spreken over de link ‘klimaatoorlogen’ en de link met onze afhankelijkheid van petroleum, wat opnieuw zorgt voor veel oorlogsellende.

Tine Hens , journaliste bij o.a. MO*, historica en auteur van ‘Het klein verzet’. Tine werkt aan een lezing rond klimaatvluchtelingen.

Lore Van Praag is een sociologe die onderzoek doet naar migratie, etnische minderheden, onderwijs en klimaatsveranderingen. Momenteel, is ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies aan de Universiteit Antwerpen. Ze maakt deel uit van het interuniversitair MIGRADAPT project. Ze bestudeert hoe inwoners van Tinghir en Tanger in Marokko zelf kijken naar de klimaatsveranderingen in hun leefomgeving en hoe deze inwoners zich aanpassen aan de veranderende leefomstandigheden. In vele regio’s in Marokko worden inwoners geconfronteerd met aanhoudende droogte, verwoestijning, alsook met steeds extremere weeromstandigheden die het gevolg kunnen zijn van klimaatsveranderingen. Lore is vooral geïnteresseerd in de manieren waarop de diaspora hier een rol in heeft gespeeld en nog steeds een rol speelt. Meer informatie over het MIGRADAPT project kan je hier vinden.

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen in 11.11.11 Nationaal.

Contacteer ons bij interesse in één van de sprekers.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑