De 2 eerste weken van mei 2018 brachten Arthur Wyns en Elien Spillebeen door op de klimaattop van de Verenigde Naties in Bonn.
Daar sprokkelden ze getuigenissen van over de hele wereld samen over hoe klimaatverandering een impact heeft op mensen hun dagelijks bestaan.
In deze docu ontmoeten we mensen die hun thuis zagen veranderen en onleefbaar worden. Ze delen hun liefde voor wat ooit hun land was, de pijn van het verlies van een thuis en de moeilijke zoektocht naar een plaats om een nieuw leven te beginnen.
Journalist Arthur Weyns en documentairemaakster Elien Spillebeen waren aanwezig op de tussentijdse klimaattop in Bonn waar het statuut van klimaatvluchtelingen op de agenda stond. Er werden interviews afgenomen met vijf mensen: Hindou Oumarou, uit Tsjaad (Masaï community), Pasang Dolma Sherpa uit Nepal (Sherpa community), Kim Mareng uit Tanzania (nomad farmers community) , Chiagozie Udeh uit Nigeria en Carmen Capriles uit Bolivië. In België wordt nog een gesprek gevoerd met Said Mohammadi uit Iran.
We willen hun verhalen sober en menselijk in beeld brengen. De opbouw van het gesprek is telkens gelijk, er wordt gepraat over hun kindertijd, vervolgens wordt het kantelmoment (het moment waarop klimaatverandering zichtbaar wordt) aangeboord, om het dan tenslotte over hun visie op de toekomst te hebben. Elk van hen komt uit een andere regio in de wereld. Door de verschillende regionale context waarin de klimaatsverandering in het leven van de lokale gemeenschappen ingrijpt neemt elk verhaal een andere wending. Bij de ene vluchteling zal de toenemende erosie bestaande politieke breuklijnen langzaam tot een gevaarlijk kookpunt hebben gebracht. Bij de ander heeft een zware overstroming het hele hebben en houden bruusk weggenomen. Bij elk van hen was er een kantelmoment waarop het leven voorgoed gedwongen een andere wending moest nemen.
De documentaire wordt opgebouwd uit verschillende verhalen. Maar achter deze verhalen schuilt eenzelfde wens, een wens naar een betere toekomst, een plek om te (over)leven. Vanuit hun huidige positie kijken ze vooruit en denken ze na over hoe we in een wereld waar de grenzen van de (samen)leefbaarheid worden getart, weer samen aan een toekomst kunnen bouwen.
Het resultaat een beklijvende soms ontroerende korte docu van 6 getuigenissen die je moet gezien hebben.